تاریخ انتشار: ۱۲:۲۴ - ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد:

سرنوشت متفاوت حسین گیل بعد از انقلاب| ستاره‌ای که به سپاه پاسداران پیوست

در میان بازیگران قبل از انقلاب یک بازیگر بود که سرنوشت عجیب و متفاوتی پیدا کرد؛ حسین گیل. حسین گیل نه مهاجرت کرد، نه منزوی و خانه نشین شد، نه به زندان رفت و نه حکم سنگین اعدام دریافت کرد.

سرنوشت متفاوت حسین گیل بعد از انقلاب| ستاره‌ای که به سپاه پاسداران پیوست

رویداد۲۴ | مازیار وکیلی: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی هر کدام از ستارگان سینمای ایران سرنوشت متفاوتی پیدا کردند. بسیاری از آنها مانند بهروز وثوقی، سعید راد و منوچهر وثوق مجبور به مهاجرت و زندگی در غربت شدند و مجبور شدند در غربت شغل‌هایی را انتخاب کنند که هیچ غرابتی با بازیگری نداشت.

برخی از آنها مانند فردین، ناصر ملک مطیعی و فروزان منزوی و ممنوع الفعالیت شدند و در بی خبری از دنیا رفتند و نتوانستند به فعالیت هنری خود ادامه دهند. برخی هم اسیر زندان شدند و سال‌های زیادی از عمر خود را در زندان سپری کردند. یکی از بازیگران بنام فرشته جنابی هم حکم اعدام دریافت کرد که به واسطه سال‌ها زندگی مخفیانه توانست از حکم اعدام فرار کند و در سال ۱۳۷۷ و در پنجاه سالگی از دنیا رفت.

اما در میان بازیگران قبل از انقلاب یک بازیگر بود که سرنوشت عجیب و متفاوتی پیدا کرد؛ حسین گیل. حسین گیل نه مهاجرت کرد، نه منزوی و خانه نشین شد، نه به زندان رفت و نه حکم سنگین اعدام دریافت کرد. حسین گیل به سپاه پاسداران پیوست و به داوطلبان بسیجی آموزش دفاع شخصی و حرکات رزمی داد. بعد هم به جبهه‌های جنگ رفت و چند سالی در جبهه‌های جنگ حضور داشت و به واسطه خدمات بی شائبه به انقلاب اسلامی با درجه سرداری از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازنشسته شد.

داستان حسین گیل ۸۴ ساله که این روز‌ها دور از هیاهوی خبری روزگار می‌گذراند، متفاوت‌ترین داستان بازیگران قبل از انقلاب است. بازیگری که نه تنها توانست از تصفیه هنرمندان در ابتدای انقلاب اسلامی فرار کند بلکه توانست وارد نهاد‌های انقلابی و حاکمیتی شود و با پیمودن مدارج ترقی درجه سرداری هم کسب کند و تبدیل به چهره دیگری شود چهره‌ای که ارتباطی به چهره قبل از انقلاب او نداشت. این سرنوشت متفاوت و جالب توجه شایسته بازبینی و بازخوانی است و می‌تواند به برخی از ابهام‌ها درباره سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی پاسخ دهد.

سرنوشت متفاوت حسین گیل بعد از انقلاب| ستاره‌ای که به سپاه پاسداران پیوست

حسین گیل؛ یک داستان متفاوت

حسین گیل کارش را با حضور در ورزش، آن هم ورزش سخت و سنگینی مانند کشتی کج آغاز کرد. بعد از چند سال حضور در این رشته و کسب چند مقام به واسطه ظاهر متفاوت و خشنی که داشت جذب سینما شد و در فیلم‌های موسوم به فیلمفارسی عهده دار نقش‌های منفی شد و نقش مردان عیاشی را به عهده گرفت که هرگونه امر خلاف عرفی را انجام می‌داد و نقطه مقابل قهرمان عیار و جوانمرد سینمای فارسی قرار می‌گرفت.

حسین گیل بعضاً در فیلم‌های متفاوتی مانند طوقی، دشنه و سفر سنگ هم بازی کرد، اما عمده فعالیتش در سال‌های قبل از انقلاب به بازی در نقش‌های منفی سینمای فارسی برمی‌گشت. با پیروزی انقلاب اسلامی، اما ماجرا عوض شد. حسین گیل ناگهان از یک نهاد تازه تاسیس انقلابی بنام سپاه پاسداران سردرآورد. 

سردار رضا میرزایی درباره نحوه ورود حسین گیل به سپاه پاسداران می‌گوید: «یکی از خاطرات بکر دوران آموزشی این بود که یک روز خبر دادند فردی آمده و قرار است به شما آموزش تربیت بدنی بدهد. وقتی آمد دیدیم‌ای بابا ایشان حسین گیل هنرپیشه و بازیگر سینماست. آن موقع خیلی از ما بچه‌های انقلابی احساسات تند و تیزی داشتیم و هر چیزی را به راحتی قبول نمی‌کردیم. دوباره اعتراض‌ها بلند شد که حسین گیل بازیگر سینمای قبل از انقلاب است و در فلان فیلم مقابل فلان بازیگر ایفای نقش کرده و ما نمی‌توانیم توسط چنین شخصی آموزش ببینیم. بنده خدا خود آقای گیل می‌گفت خب اینها مربوط به گذشته من است و من الان آدم دیگری هستم. انقلاب خیلی‌ها را متحول کرده و من هم تحول درونی پیدا کرده‌ام. در ضمن من را دعوت کرده‌اند که بیایم آموزش بدهم و خودم هم می‌خواهم خدمتی به انقلاب کرده باشم. خلاصه کم‌کم دل بچه‌ها با حسین گیل هم نرم شد و می‌گفتیم اگر امام حسین، حر را پذیرفت، ما که باشیم که نتوانیم با ایشان کار کنیم؟!» 

سرنوشت متفاوت حسین گیل بعد از انقلاب| ستاره‌ای که به سپاه پاسداران پیوست

ادامه این روایت اصول گرایانه هم مشخص است. حضور در جبهه، بازگشت به سینما و تلویزیون، بازی در چند نقش گذرا، تاسیس یک دفتر سینمایی بنام طلوع فجر، بازنشستگی از سپاه پاسداران با درجه سرداری و زندگی در سکوت کامل خبری تا به امروز. اما این روایت سال‌ها بعد توسط روایت دیگری به چالش کشیده شد. روایتی که توسط برخی از هنرمندان مطرح شد و دلیل پیشرفت حسین گیل را همکاری این بازیگر با انقلابیون در شناسایی هنرمندان قبل از انقلاب می‌دانست. روایتی که هیچ گاه اثبات نشد، اما نمی‌توان به آن بی اعتنا هم بود. فراموش نکنیم حسین گیل یک بازیگر جریان روشنفکری سینمای ایران نبود که به دلیل حضور در فیلم‌های انتقادی و روشنفکرانه قبل از انقلاب بتواند مجوز ادامه فعالیت در سینما را بگیرد، چه برسد به این که عضو یک نهاد نظامی مانند سپاه پاسداران شود.

 او بازیگر فیلم فارسی‌هایی بود که بازی در یکی از آنها برای محکومیت در سال‌های بعد از انقلاب کافی بود. اما حسین گیل نه تنها محکوم نشد که مدارج ترقی را به شکل معجزه آسایی طی کرد و تبدیل به یک نظامی رده بالا شد. هر کدام از این دو روایت را قبول کنیم، نمی‌توانیم منکر داستان عجیب حسین گیل شویم. داستان بازیگری که از بازی در نقش‌های منفی سینمای فارسی به مدارج بالای نظامی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی رسید.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما